Evaluarea Națională 2023 a început luni cu proba la limba română, urmând miercuri cea la matematică. Examenul a fost programat la ora 9:00, în această dimineață, iar elevii au avut la dispoziție două ore, să rezolve subiectele date. În jurul orei 15:00, Ministerul Educației va publica oficial subiectele și baremul de corectare.
UPDATE: Ministerul Educației a publicat baremul de corectare pentru proba la limba română de la Evaluarea Națională 2023. Iată cum se rezolvau subiectele:
Elevii clasei a VIII-a au susținut, luni dimineața, proba la limba română, urmând ca miercuri să treacă și de cea la matematică. La ora 9:00 a început examenul și toți elevii au avut de rezolvat subiectele, timp de două ore. În jur de 183.000 de elevi au început, astăzi, examenele la Evaluarea Națională 2023. Potrivit regulamentului anunțat de Ministerul Educației, accesul în sălile de clasă s-a făcut de la ora 8:00 până la 8:30, iar la 9:00 au început să fie distribuite foile de examen. Candidații au trebuit să se prezinte cu actul de identitate și un pix sau stilou cu cerneală albastră. Au fost sfătuiți să aibă la ei apă și șervețele. De asemenea, a fost interzis ca elevii să apară la examen cu telefonul mobil sau alte materiale ajutătoare. Este interzis și copiatul sau comunicarea cu alți elevi, inclusiv cu exteriorul.
”Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba în cauză. Candidaţii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă”, este anunțul făcut de minister.
Elevii au primit 10 puncte din oficiu. Pentru o notă mare, aceștia au trebuit să rezolve corect cât mai multe exerciții. Subiectul I are 70 de puncte, iar Subiectul II are 20 de puncte. Cei care au terminat ciclul gimnazial au avut de rezolvat mai multe exerciții, pe baza a două texte. Acestea au inclus câteva subiecte de gramatică și caracterizarea unui personaj dintr-o operă a lui Ioan Slavici. Printre alte sarcini pe care le aveau de rezolvat, elevii clasei a VIII-a au trebuit să identifice două cuvinte din sfera lexicală a fructelor, dar și să verifice corectitudinea unor enunțuri. De asemenea, candidații au fost puși să redacteze un text argumentativ prin care să spună importanța respectării regulilor.
CITEȘTE ȘI: ESTE OFICIAL! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU ADMITEREA LA LICEU ÎN ANUL ȘCOLAR 2023-2024
Restul subiectelor se găsesc atașate în galeria articolului.
Reprezentanții Ministerului Educației au prezentat un ghid în care explică, pe larg, cum se desfășoară Evaluarea Națională 2023. Elevii au fost informați cu privire la faptul că un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat doar prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
Este bine de știut și că un răspuns care se marchează cu X poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului corect. La această probă au fost permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
Cursurile au fost finalizate pe data de 16 iunie. A urmat înscrierea candidaților, programată inițial între 6 și 9 iunie, dar care s-a prelungit până pe 16 iunie. În perioada 19-22 iunie are loc Evaluarea Națională 2023. Proba la limba română s-a desfășurat pe 19 iunie, iar cea la matematică va fi pe 21 iunie. Proba la limba maternă se va desfășura pe 22 iunie, pentru cei care învață în alte limbi.
Pe data de 28 iunie se vor publica primele rezultate, apoi pe 4 iulie 2023, cele finale, după contestații.